keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Mitä juomapullosta löytyy ja vaikuttaako se suoritukseen?



Hullun kiireisen kevään jälkeen alkaa vihdoin henki kulkea, kun suurin osa koulustressistä on jäänyt taka-alalle. Alkaa vahvasti vaikuttaa sille, että valmistuminen koittaa jossain vaiheessa kesällä tästäkin yliopistosta. Sen takia onkin pitkästä aikaa pieni hetki aikaa kirjoittaa mielessäni jonkun aikaa kehittynyt blogikirjoitus. Tarkoitukseni oli alunperin kirjoitella kevään harjoitteluleireihin liittyvä kirjoitus, mutta herkullisempi aihe (makunsa kullakin) löytyi vahingossa.
Kaikki sai oikeastaan alkunsa AHH- ajoissa, jossa tiimimme eräs ajaja onnellisena kertoi, että nyt oli löytynyt lääke siihen, että pyörä kulkee kovaa. Porukalla ihmeteltiin, että oliko kyse jostain uudesta harjoitusmenetelmästä vai liittyikö asiaan peräti jotain suurempaa ja onko nyt syytä katkoa pinnat kaverin kiekosta ja ilmoittaa kaverin sairastuneen yllättävään yskään?
Hauskaa asiasta teki se, kun ajajan vaimo kuuli keskustelun ja kuumeni välittömästi, että tuo mies on sekaisin, se juo joka päivä kallista punajuurimehua…
No minua alkoi hivenen kiinnostamaan punajuurimehun mahdollinen suorituskykyä parantava vaikutus, mutta unohdin asian oikeastaan seuraavana päivänä. Asia muistui taas mieleeni tässä taannoin, koska olen itse kamppaillut koko kevään omien veriarvojen kanssa ja nyt viime viikolla kuulin eräältä puolalaiselta, että Puolassa juodaan punajuurimehua veriarvojen parantamiseksi. Nyt on siis aika perehtyä aiheeseen, lukea tutkimuksia ja koota tähän tekstiin muutama  poiminta punajuurimehuun liittyen, etenkin jos sillä voidaan parantaa suorituskykyä (tai  sitten joudun taas toteamaan, että edelleen pitää lenkkeillä ja syödä Obsidania).

Aloitetaan punajuurimehusta
Ensimmäinen "tutkimus" kertoo, että punajuurimehua juomalla todellakin voi parantaa suorituskykyään. Tutkimukseen oli osallistunut yksi ultrajuoksija (24h putkeen), joka oli parantanut vuodessa vuorokauden juoksun tulostaan hämmästyttävät 13 km. Tulosparannuksen syyksi juoksija sanoi:” en ole tehnyt mitään eri tavalla, kuin juonut punajuurimehua…”. Tähän siis totean, että uskoo ken haluaa.

Toinen punajuurimehun käyttöä vahvemmin puoltava seikka tuli Kanadan olympiajoukkueen ravintoterapeutilta, joka paljasti viime kesän Lontoon kisojen jälkeen, että heidän huipputason urheilijat ovat käyttäneet punajuurimehua kahdesta syystä:
a) nopeuttaakseen palautumista kovista harjoituksista (ilmeisesti energiaa yms.)
b) ennen kaikkea siksi, että heidän mukaansa mehu parantaa lihasten kykyä käyttää happea suorituksen aikana (Tätä havaintoa tukee myös tämä tutkimus)
Ravintoterapeutti kertoo, että heidän joukkueensa ravitsemusasiat ovat lähes yhtä tarkasti varjeltuja salaisuuksia, kuin on varsinainen harjoittelukin, koska huipputasolla pienet erot kilpakumppaniin voivat ratkaista mitalisijat. Terapeutti suostuu artikkelissa kuitenkin kertomaan, että kaksi muuta ainetta, joita kanadalaiset käyttävät ovat beta- alaniini ja kofeiini.

Kolmas punajuurimehun käyttöä tukeva tutkimus löytyi pyöräilijöillä tehtynä. Siinä pyöräilijät joivat puristettua punajuurimehua 0,5l kuutena päivänä ennen pyörätestiä. Sitten tehtiin samanlainen tankkaus mustaviinimarjamehun avulla, jolloin tulokset eivät olleet yhtä hyviä (pyöräilyaika oli 92 sekuntia lyhyempi). Tutkimuksesta ei käy ilmi koehenkilöiden harjoittelua yms. seikkoja tutkimuksen aikana, mutta tutkijat raportoivat verenpaineen olleen matalampi punajuurimehua juotaessa.
Hivenen samankaltainen tutkimus osoitti punajuurimehun jokseenkin toimivan pyöräilijöillä!

Neljäs punajuurimehua puoltava tutkimus oli tehty sukeltajilla, jotka pystyivät olemaan merkittävästi pidempään sukelluksissa nautittuaan punajuurimehua (75ml/ noin 5 mmol/l nitraattia). Perusteluina sanottiin, että elimistö käyttää happea tehokkaammin, kun sukeltajat nauttivat punajuurimehua.

Yleisesti ottaen useimmat punajuurimehua tutkineet ovat päätyneet suunnilleen samankaltaiseen tulokseen, jossa mehulla on todettu olevan jonkin verran suorituskykyä parantavia vaikutuksia, tai muita terveyshyötyjä (kuten alentunut verenpaine). Alla on tämän tutkimuksen esitys siitä, kuinka mehu vaikuttaa elimistössä.


Pitääkö meidän tiiminä nyt siis vaihtaa ensi kaudelle ravintopuolen yhteistyökumppaniksi Northforcen sijaan jokin maatalousyritys, jolta saamme punajuurimehua pulloihimme?
Mielestäni vaihtaminen ei tässä tapauksessa kannata, mutta ehkäpä kokeilla kannattaa. Onhan merkittävä osa suorituksesta myös henkistä, jolloin mielessä voi olla se, että ”minun lihakset toimii tänään paremmin, kuin muilla…”
Emme siis vieläkään löytäneet sallittua (tämä on joukkueellemme tärkeä pointti!) lisäravinnetta, jolla voitaisiin merkittävästi ja takuuvarmasti parantaa tuloksia. Ajajamme vaimo mahtoi siis olla osittain oikeassa huudahtaessaan, että hullu on tuo mieheni. Mutta niinhän me kaikki, kukas tervejärkinen tuolla tienpäällä hinkkaa tuntikaupalla vesisateessa?
Onneksi tänään paistaa aurinko, niin voi rullailla auringonpaistelenkin Mikkelin torille nauttimaan kahvit Minnan torikahvilaan, koska kofeiiniahan käytetään tunnetusti myös Kanadassa…



Timo

3 kommenttia:

  1. No onneksi Northforcen Endurancessa ja Strengthissä on sentään Beta-alaniinia! Ja piakkoin tulevissa geeleistä vaihoehtona löytyy myös kofeiinipitoinen.

    T:Northforce

    VastaaPoista
  2. Totta ja onneksi ne eivät maistu punajuurimehulle!
    Ainakin itselleni uppoaa paremmin jokin muu maku...

    ps. geelien saapumista odotellaan innolla ja ne pääsevät suoraan käyttöön!

    Timo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä punajuuresta tutkimusten mukaan näyttäisi olevan ihan oikeastikin hyötyä, aihetta on tutkittukin melko paljon viime aikoina. Varsinkin herra Andrew "Beetroot" Jones näyttäisi olevan omistautunut punajuurille...
      http://www.gssiweb.org/Article/sse-110-dietary-nitrate-the-new-magic-bullet-http://jap.physiology.org/content/early/2013/04/25/japplphysiol.00372.2013.abstract


      Niin ja juoksijathan ovat tienneet punajuuren hyödyistä jo pitkään! ;) http://www.runnersworld.com/nutrition-for-runners/beet-juice-how-much-and-when

      Poista