keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

84. Porvoon ajo 10.6.2012, Porvoo


Sunnuntaina kilpailtiin legendaarisissa Porvoon ajoissa jo 84. kerran. Matkana oli tänä vuonna 160 kilometriä vaihtelevalla ja yleisöystävällisellä reitillä, jossa poikettiin kaupunkiin ja kannustajien pariin aina 20 kilometrin välein. Hieno kilpailu ja hieno sää olivat houkutelleet mukavasti yleisöä myös muualle reitin varteen, etenkin Kerkkoon mäkeen. Kilpailuun osallistui kotimaisen kärjen lisäksi myös joukkueita Virosta ja Hollannista, joten vauhdikasta kilpailua sopi odottaa jo etukäteen.

Lähtö. Kuva: Jukka Peltonen
Saimme ensimmäistä kertaa tänä vuonna koko seitsemän miehisen tiimimme kasaan, joten odotukset kilpailuun olivat hyvät. Kisapaikalla oli havaittavissa pientä höntyilyä näinkin vanhojen ja sivistyneiden herrojen toimesta. Kaikilla autot eri puolilla parkissa, numerot ties missä, yhdellä jarrupalat kotona ja kaikilla vielä juomat, eväät ja varakiekot levällään. Sen verran saimme säätöön tuhraantumaan aikaa, että lämmittelyt ja taktiikan suunnittelut jäivät olemattomiksi. Lisäksi emme saaneet huoltoautomme viimeistä huutoa olevaa metsästysradiota toimimaan oikealla taajuudella, joten ilman oli mentävä. Mikä tärkeintä, viivalle kuitenkin ehdimme ajoissa.

Kilpailu lähti vauhdikkaasti liikkeelle ja reilun sadan miehen porukka venyi pitkäksi letkaksi heti kaupunkiosuudelta poistuttaessa. Pari ensimmäistä kierrosta taitettiin reippaahkolla vauhdilla. Jossain vaiheessa pääsi irtoamaan muutama mies ja ilmeisesti ainakin kolmannella kierroksella n. 50 kilometrin kohdalla hatka oli kasvanut noin kymmenen miehen kokoiseksi. Mukana ainakin ex-ammattilainen Janek Tombak, joku toinen virolainen, Twd-Länkenin Paavo Paajanen, Sami Tiainen, Jussi Rossi ja Aku Silvenius, Ck –masterin Joonas Henttala ja Team Continentalin Henri Järvinen. Tiimimme kuskit olivat unessa ja eivät onnistuneet tässä vaiheessa mukaan pääsemään. Irtiotto pysyikin pääosin koossa ainakin pari seuraavaa kierrosta, jonka jälkeen miehiä alkoi peruutella takaisin pääjoukkoon. Kärkeen jäivät vielä Tombakin lisäksi Tiainen, Paajanen ja Henttala.

Kerkkoon mäki. Kuva:Jukka Peltonen
Pääjoukossa ei saatu kunnollista takaa-ajoa organisoitua oikein minkään joukkueen tai paremminkin joukkueiden toimesta muutamia aktiivisia kuskeja lukuun ottamatta. Ero ei kuitenkaan missään vaiheessa päässyt venähtämään juuri minuuttia suuremmaksi. Pääjoukko repeili aina välillä etenkin kaupunkiosuuden jälkeen ja muutamia irtiottoryhmiä pääsi muodostumaan hetkeksi. Viimeisellä kierroksella takaa-ajoon saatiin sen verran miehiä ja vauhtia, että ero alkoi hiljalleen kaventua. Kovan päivätyön tehnyt irtiottoporukka tulikin kiinni noin pari kilometriä ennen maalia ja kilpailu sai uudet asetelmat. Tombak oli onnistunut karkaamaan muulta porukalta jo Kerkkoon mäessä ja taittoi itsekseen Porvoon ajojen voittoon n. puoli minuuttia ennen pääjoukon massakiriä. Toiseksi kiri hollantilaisen Cyclingtorrentsin William Heath ja kolmanneksi virolaisen CFC:n Krister Raudsepp. Parhaimmista suomalaistuloksista vastasi Team Velocitorin Marek Salermo ja Roope Nurmi ollen 4. ja 5. Tiimimme Kalle onnistui kirissä kohtuullisesti vastaten tiimimme parhaasta sijoituksesta ollen 9. Muut tiimin kuskit tulivat maaliin pääjoukossa lopussa suuremmin hötkyilemättä kun ei hyville sijoille ollut tässä vaiheessa enää asiaa.

Helppoo ku heinänteko. Kuva: Patrik Karlström
Tiimimme toiminta oli tällä kertaa jokseenkin passiivista ja olimme enemmän tai vähemmän väärissä paikoissa oikeilla hetkillä. Stefu teki töitä takaa-ajossa ja muutamiin irtiottoyrityksiin saatiin miestä mukaan, ne eivät vaan valitettavasti pitkälle onnistuneet kantamaan. Kokemusta ja lisää oppia taas tuli. Vaatimattomasta kokonaistuloksesta huolimatta kilpailusta jäi kuitenkin muutoin hyvä fiilis. Kaikki toimi oma säätömme pois lukien erittäin mallikkaasti. Suuri kiitos järjestäjille ja ajajien turvallisuudesta huolehtineille motoristeille ja poliiseille, ei tullut tällä kertaa autoja vastaan ei vaikka suomessa oltiinkin, hienoa työtä!

Tuomas

Video: Patrik Karlström

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti