sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Vetoa vai työntöä?”Riittävän kestävyyden kehittäminen, jotta halutulla matkalla kyetään ylläpitämään tarvittavaa vauhtia”. Muistaakseni Arthur Lydiardin legendaarisessa Punaisessa -kirjassa määriteltiin näin harjoittelun tarkoitus.

Torstai-iltana kaverini Henkka (nimi muutettu) saapui Lappeenrannan leirikeskukseen ja yritimme noudattaa tätä Arthurin periaatetta aina tähän päivään saakka. Tarkoitus tällä kahden miehen leirillä oli hiihtää, hiihtää ja hiihtää. Torstaina kävimme iltamissa lykkimässä kahden tunnin hiihtolenkin, joka avasi pelin. Tässäkin blogissa tiimimme valmennustieteidenprofessori Timo on esittänyt tutkimuksia miten pitäisi harjoitella. Heti ensimmäisenä iltana ilmoille nousi kysymys pitäisikö aerobistakynnystä vetää vai työntää ylöspäin, jos sitä halutaan kehittää?! Joensuussa olivat tätä miehissä pohtineet. Tässäpä siis Timpalle tutkimuksen aihe?

Perjantaina tavoitteena oli hiihtää 1000 metriä ylöspäin. Suuntasimme siis suksen kärjet kohti Myllymäen laskettelurinteen maastoja. Tarkoitus oli hiihtää 10 km kilpahiihtolatua, josta kierrokselta saisi 270 nousumetriä kasaan. Kaikkihan ei mennyt ihan niin kuin piti, latu oli ummessa ja lunta nilkkoihin asti, yritä siinä sitten hiihtää. Onneksemme laskettelurinne oli kiinni ja juuri huollettu eli priimaa. Niinpä teimme oman reitin ja 28km myöhemmin 1000 nousumetriä oli kasassa. Iltasella oli vielä juoksu ja kuntopiirit. Siinäpä se ei erikoista, perushuttua.

Lauantaina lähdimme Imatralle pitkälle lenkille Määrämiehen kanssa. Omatkin kädet on alkanut ilmeisesti muokkautumaan pyöräilyyn sopivammaksi, kolmen tunnin hiihdon jälkeen oli narut tyhjät. Neljä tuntia tuli nakuteltua mittariin. Iltasella oli ruokaa ja lepoa. Mitä sitä muutakaan ihminen tarvitsee.

Sunnuntaina laitettiin taas yksinkertaisuus kunniaan ja hiihdettiin taas neljä tuntia. Aamupalaksi katsottiin Marcialongan viimeinen nousu, miten isot pojat työntää tasuria. Eipä siinä sen kummempaa. Huomenna vielä aamusta treeniä koneeseen ja sen jälkeen vois pari päivää syljeskellä kattoon.

Niin saatiinhan sitä ratkaisu tähän valmennukselliseen kysymykseenkin, eikä siihen tarvittu kuin 645 nousumetriä perjantaina. Treenaat alle kynnyksen niin sitä työnnetään ja taas vastaavasti vähän yli kynnyksen niin sitä vedetään. Vai mitenhän se meni?  Meidän oli  pakko varmuuden vuoksi koittaa vähän molempia niin ei menisi ainakaan kaikki treeni hukkaan.

Tulihan sitä tänään tosiaan selvitettyä miksi ”pleikkarisukupolvi” hiihtää hiihtosuunnistuskarttateline päällä laduilla. Ei, se ei johdu hiihtosuunnistuksen, vaan i-Padin räjähdysmäisestä levinneisyydestä nuorison keskuuteen.

Kaverin linkkaama video taisi olla tämän viikonlopun ainut pyöräilyyn liittyvä juttu. Seuraavalla leirillä sitten pyöräilyä saattaa tulla korvistakin kun suuntaamme nokan kohti Mallorcaa!

Seuraavan kerran tiimin-jäseniä nähdään kisassa 17.2.2013 Savonia-hiihdossa ainakin allekirjoittaneen osalta.  

-Ville-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti